Neramių kojų sindromas (NKS) - tai lėtinė jutiminė – motorinė liga, pasireiškianti intensyviu, nenugalimu noru judinti kojas ir nemaloniais ar skausmingais pojūčiais kojose ramybės metu. Dažnai jis pasireiškia miegant. Apie 90 proc sergančiųjų šis sindromas sukelia ilgalaikę nemigą naktį ir nuolatinį mieguistumą dieną.


Klinikinės apraiškos


Nemalonūs pojūčiai kojose: dilgčiojimas, deginimas, trūkčiojimas ir kt. Jaučiami kojose, šlaunyse, pėdose. Simptomai yra lengvesni judant. Būklei palengvinti padeda kojų pratempimas, sulenkimas, trinimas ir masažas, vaikščiojimas po kambarį ir kt.
NKS simptomai turi aiškų paros ritmą, jie atsiranda ar pablogėja vakaro ir nakties metu, dažniausiai ramybės būsenoje (sėdint ir ypač gulint). Simptomai dažnai išnyksta iki ryto arba gali išnykti tik ryte.


Neramių kojų sindromas gali būti pirminis (idiopatinis) ir antrinis. Viena iš galimų pirminio NKS išsivystymo priežasčių laikoma dopaminerginių sistemų, kurie dalyvauja slopinančiuose procesuose, sutrikimai galvos smegenyse.


Antrinės NKS priežastys yra:


- Geležies trūkumas (su anemija (mažakraujyste) arba be jos)
- Nėštumas (NKS priežastys - geležies, folio rūgšties trūkumas, hormoniniai pokyčiai ir kt.)
- Uremija (apsinuodijimas medžiagų apykaitos produktais). NKS nustatoma 15–52% pacientų. 30% pacientų dializės metu pastebimi ypač sunkūs simptomai, kai pacientas ilgai guli nejudėdamas
-Neurologiniai sutrikimai (su nugaros smegenų ir periferinės nervų sistemos pažeidimais, įvairios kilmės periferinėmis neuropatijomis (diabetinėmis, alkoholinėmis, toksinėmis).
- Įvairių narkotikų vartojimas.

Atgal